Het is nog even wennen ... !!
Door: Ilse
11 Februari 2010 | Sri Lanka, Colombo
Want zo voelt het wel; wat is dit toch een compleet ander land dan Nederland. We moesten een hele omschakeling maken en helemaal gewend zijn we nog steeds niet, dat heeft meer tijd nodig. Eén van de verandering is natuurlijk het klimaat; van een vriezend met sneeuw bedekt Nederland beland je in een met zon overladen heet land. Ook het tijdsverschil heeft wel invloed, we kunnen sinds een paar dagen weer een beetje wakker worden ’s morgens. Om half 10 ’s morgens hadden wij het gevoel dat het nog steeds 5.00 was (wat het in Nederland dan ook is), ondanks dat het helemaal licht is, al heet begon te worden en echt overal geluid om ons heen te horen is (de vogels, de hysterische hond van de buren, mensen die in het Singalees woorden naar elkaar roepen, het gerommel van Nataly, onze gastvrouw, in de keuken).
En wat ze hier in Sri Lanka eten is niet te vergelijken met thuis; geen stampot boerenkool met rookworst meer, maar veel rijst met hete pittige sausjes. We bouwen het rustig op en wie weet eten we over vier maanden wel een groene peper op zonder dat het stoom uit onze oren komt. Ook eten ze hier met de handen, zo kneden ze de rijst met de andere ingrediënten. Je begint onderaan je bord te eten en werkt zo naar boven toe. Je vingers na die tijd aflikken is volgens Sri Lankanen een vieze gewoonte, die neiging moeten we elke keer nog onderdrukken. Het voelt nog wat tegenstrijdig omdat op deze manier eten ons toch niet zo geleerd is (we zien de afkeurende blik van onze moeders al voor ons).
De mensen in Sri Lanka verschillen wel van de mensen in Nederland. Wat heel opvallend is is de gastvrijheid waarmee de Sri Lankanen ons en anderen ontvangen, iedereen loopt bij elkaar naar binnen, de deur staat altijd open. Het is mooi om te zien en te ervaren hoe ze altijd voor elkaar klaar staan om te helpen wanneer iemand hulp nodig heeft. We hebben hier twee mountainbikes gekocht en één daarvan was na een aantal dagen al kapot, de trapper brak af… en die is toch niet onbelangrijk bij het fietsen. We hadden met Dharshana (de coördinator van het project) overlegd dat we ’s morgens terug zouden gaan naar de winkel waar we de fietsen hadden gekocht. Die ochtend stond om 9.00 één van de andere jongens binnen om onze fiets naar een reparateur te brengen. Dharshana bleek hem gebeld te hebben, hij dacht dat we wel wat hulp en taalondersteuning konden gebruiken. En dit was ook zeker het geval, maar het lastige soms is dat er achter je rug om dingen worden besproken waar je geen weet van hebt en dan opeens ermee geconfronteerd wordt. De communicatie is heel indirect en het zal tijd nodig hebben om hier als directe en plannende Europeaan mee om te leren gaan.
Haha en dan hebben we het nog niet over het verkeer. De straat oversteken is telkens weer een risicovol avontuur. Tuc-tucs, bussen, fietsen, motoren, alles raast langs je heen. Vooral in Colombo is het verkeer druk, hier zijn we deze week twee keer geweest. Gelukkig leer je snel in te schatten wat het juiste moment is om de weg over te gaan. Op de weg is het nooit stil, overal om je heen hoor je toeters en claxons, mensen hebben geen reden nodig om deze te gebruiken.
Kort samengevat zijn we vooral nog heel erg onze draai hier aan het vinden. Wij beginnen al een beetje te wennen, net als de lokale mensen aan ons beginnen te wennen. Werden we eerst nog aangestaard als twee aliens die met ons ruimteschip waren geland op planeet Sri Lanka, nu worden we overal enthousiast begroet door de mensen die we tegenkomen hier. Vooral de kinderen kunnen niet stoppen met het zeggen van ‘hey’. We zijn druk bezig met het leren van Singhala (Singalees) via de CDrom, zodat het hopelijk steeds makkelijker gaat om de gesprekken hier te kunnen volgen.
Internet is helaas niet binnen hand bereik, maar we hopen regelmatig wat te plaatsen en reacties te kunnen geven op emails.
Gihininnam (Tot ziens in Sinhala) Ernst Jan & Ilse
11 Februari 2010 - 16:49
Derk Jan:
Ilse en ErnstJan, Leuk om jullie eerste verhaaltje te lezen. Ik heb al eerder geschreven dat Ilse talent (om te schrijven)heeft. Dat blijkt nu ook wel weer. We hadden de eerste berichten over jullie al via de familie tam-tam gehoord. Fijn dat het goed gaat. We hopen nog regelmatig goede berichten van jullie te lezen of horen. Vanuit een koud kikkerlandje en warme groet van Derk Jan en Sara (ook wel Janny genoemd) -
11 Februari 2010 - 17:36
Gerjan En Marianne:
We zaten al met smart te wachten op jullie eerste tekenen van leven:)
Je hebt daar vast niet veel aan de verkeersregels zoals je die in Nederland kent.
We zijn benieuwd wat Ernst-jan daar nog aan kan veranderen, haha.
Wat gaan jullie de komende weken doen?
lieve groetjes,
Gerjan en Marianne -
11 Februari 2010 - 17:42
Jan:
hoi, heel leuk van jullie te horen.
Ja het zal een redelijke overschakeling zijn vanuit ons kikkerlandje, en nu naar sri lanka.
Het is hier nog steeds koud hoor.
susses met t Gihininnam!
en leer ze!
groetjes van Sea en jan, ook aan EJ
11 Februari 2010 - 17:54
Jan:
Ja sorry, we waren al weer telaat.
We hebben jullie wakker gebeld.
Maar toch ff je stem gehoord!
We doen het morgen over!
groetjes
Jan -
11 Februari 2010 - 18:37
Dick En Joke:
He, daar hadden we nou echt naar uitgekeken het eerste verhaal van jullie ervaringen in Sri Lanka. Het klinkt echt als een hele andere wereld. Fijn dat het al een beetje begint te wennen. De zon en lekkere warmte went natuurlijk al gauw. Hier heeft het gisteren alweer behoorlijk gesneeuwd en het was glad. Ik heb alweer een poging gedaan om snowboots te kopen maar bij Scapino zijn ze nog steeds uitverkocht.
Ilse,morgen bel ik je even; ik moet nodig je stem horen. Ik had uitgeknobbeld dat we via hallo buitenland weer goedkoop kunnen bellen.
Tot morgen.
Dikke kus
Dick en Joke -
11 Februari 2010 - 19:22
Opa En Oma Lusseveld:
lieve Ilse
Wij zijn blij een levensteken van jullie te ontvangen.
We hoorden van je moeder dat Internet niet binnen handbereik was
Het is te begrijpen dat je nogal wat moeite hebt te wennen aan de gewoonten in Sri Lanka.
Misschien waardeer je straks des te meer onze wijze van leven.
Pas op dat je geen brokken maakt met de mounteinbaikes.
Bij ons is alles goed.
Het is hier nog steeds koud en glad
Ik ben nog niet weer geheel valide, helaas.
We hopen dat jullie je draai gauw vinden.
Veel sterkte allebij
en hartelijke groeten,
Opa en Oma -
11 Februari 2010 - 22:01
Robert:
Ha Reizigers,
Leuk om een stukje te lezen over hoe het jullie vergaat. Ga zo door. Erg gaaf om te lezen hoe het leven er daar aan toe gaat.
Doe rustig aan en geniet maar van die zon (hier is het weer flink aan het sneeuwen gegaan.)
Groeten,
Robert. -
11 Februari 2010 - 23:02
Loes:
Hey ilse! leuk om je blog te lezen :D over een tijdje babbelen jullie er vast op los in het sinhala! succes en geniet! X -
12 Februari 2010 - 08:34
Linda:
Ik zit nu ook met je te msnen, dus eigenlijk zit ik nu in een luxepositie, maar ik reageer toch even op jullie verhaal. Wat een belevenissen zeg voor zo'n korte periode. Het lijkt me wel super om allemaal mee te maken. Ils, ik vind het toch wel een heel fijn idee dat je samen met Ernst Jan bent. Nu vallen jullie samen in het diepe! Nou lieve Ils en Ernst Jan, ik blijf jullie verhalen volgen!
Liefs -
12 Februari 2010 - 08:53
Anton:
Heey EJ en Ilse!
Inmiddels vriest het hier weer lekker;) (schaatsen maar weer gepakt) dus een behoorlijk verschil met daar. Wel fijn dat jullie al een beetje wennen tenminste. Veel succes verder en studeerze met het Sinhala (denk je naar het buitenland te gaan EJ om even te stoppen met studeren moet je nog aan de bak:P).
Groetjes Anton -
12 Februari 2010 - 11:39
Fam Vels Wapenveld:
Leuk weer wat te lezen van jullie
Het is hier wel heel koud dus geniet van het warme weer -
12 Februari 2010 - 18:47
Gerard En Ineke:
Wat fijn om te lezen dat het goed met jullie gaat ! We wensen jullie een heel goede, zinvolle en gelukkige tijd toe. We blijven jullie volgen. H. groetjes van ons allen. -
13 Februari 2010 - 18:44
Marjolijn:
Leuk om vanuit Portugal toch een btj op de hoogte te blijven van jullie avonturen! Succes met inburgeren, zo te horen een flinke opgave;) Liefs, Marjolijn -
17 Februari 2010 - 18:09
Kor En Matti:
Hey samen,
Om even het contrast aan te geven: wij zitten nu (19:08 uur) nog op school aan een opdracht te werken. Dan hebben jullie het toch wat beter bekeken.
Geniet ervan, jullie hebben het verdiend.
Enjoy & take care!! -
22 Februari 2010 - 00:14
Elly:
Ha die Ilse en Ernst Jan,
Jullie zijn dan nu misschien nog niet gewend, maar als ik zo de verhalen over het land en de mensen lees, wil je straks waarschijnlijk niet meer weg! Lekker he dat pittige eten en rondscheurende tuc-tucs. Ilse, zodra je een sari hebt aangeschaft, wel ff een foto plaatsen hoor. En de volgende keer verwacht ik natuurlijk ook wat werkervaringen te horen ;-) Geniet heel veel!
Liefs,
Elly